Barefootschoenen

Waarom ik op barefootschoenen loop

Ik heb een haat-liefdeverhouding met schoenen. Ik heb ze nodig en ik vind ze leuk. Als het mijn smaak is natuurlijk. 😄 Dat is de liefde. De haat zit ‘m in het feit dat ze maar even lekker zitten. En daarna m’n voeten irriteren. Daardoor kan ik er nooit lang op lopen. Want: zere voeten, ingegroeide teennagels en likdoorns. Sinds kort heb ik de oplossing: barefootschoenen!

Barefootschoenen?

Jep, je vertaling klopt: blotevoetenschoenen. Barefootschoenen geven je het idee dat je op blote voeten loopt. Je voeten en met name je tenen hebben alle ruimte die ze nodig hebben. Als het goed is. Ook met barefoot kunnen je tenen klem zitten.

Mijn blote voetenavontuur begon een paar maanden geleden. Mijn dochtertje liep net en struikelde steeds over haar eigen voeten. En dan vooral als ze buiten op die schattige babylaarsjes liep. Elke keer een bloedlip en zelfs een paar keer een stukje van haar tandje af.

Dus zocht ik naar schoentjes, die haar het lopen niet zouden belemmeren. Zo ik kwam uit bij barefootschoenen. Ik kocht de Cubs van Wildling en ik was verkocht. En platzak, maar dat mag de pret niet drukken. 😉 Wij zetten de kinderbijslag opzij voor dit soort uitgaven.

Barefootschoenen

Geen belemmeringen met barefoot

Ik zag hoe dol mijn dochter op haar schoentjes was. Hoe snel haar lopen vooruit ging. Hoe ze er steeds beter mee kan klimmen. En hoe graag ze de grond onder haar voeten ‘ervaart’. Ze loopt het liefst op zachte aarde, gras of mos. Nou ja, het allerliefste stampt ze in de plassen. En dat kan ook heel prima met deze schoenen. Ik spray ze één keer in de twee weken in en ze is weer klaar voor een modderbad. De schoenen laat ik na een waterfestijn drogen en borstel ze de volgende dag schoon.

De ervaringen van mijn kleintje legde ik naast de mijne. Schoenen zijn voor haar een feest, voor mij een noodzakelijk kwaad. En ik waagde de gok. Ik kocht twee paar nieuwe Vivobarefoot en één paar tweedehands Wildling. Dezelfde als mijn dochter. En ook mijn favoriet. Want wat ik bij haar zag, voel ik nu aan mijn eigen voeten. Gras, aarde en zand loopt ontzettend comfortabel. Ik betrap mezelf erop dat ik vaak in de berm loop. Heerlijk!

Zijn barefootschoenen duurzaam?

Ik kocht ze niet uit duurzaamheidsoverwegingen. Ik kocht ze uit pure noodzaak. Maar verrassing: mijn barefootschoenen zijn allemaal eerlijk gemaakt. Eerlijke lonen, zoveel mogelijk eerlijke materialen. Mijn leren schoenen zijn gemaakt van een rund, dat een fijn leven heeft gehad. Mijn plastic schoenen zijn grotendeels van gerecycled plastic. En met barefootschoenen voel je de structuren van de (natuur)grond onder je voeten beter. De natuur beter leren kennen is voor mij een duurzaam streven, dus voilà. Of ben ik nu zweverig? 🤭

Lees ook: 13 simpele tips voor een duurzaam leven met kinderen

Exit ‘gewone’ schoenen

Inmiddels loop ik niet meer op ‘gewone’ schoenen. Voordat ik de overstap maakte naar barefoot, kocht ik teensokken. Om het blotevoetenidee in huis meer te stimuleren. Want beter voor je spieren en je bloedsomloop. En je tenen hebben meer ruimte. De ellende was: mijn tenen vonden de ruimte zo fijn, dat ze steeds harder protesteerden als ik normale schoenen aandeed. Dus ik heb nu zo’n 10 paar schoenen op zolder staan, die nooit meer gedragen worden. Enkele reis andere eigenaar met maat 40. 😄

Mijn voeten moesten wel erg wennen aan het ‘anders’ lopen. De ongemakken daarvan zijn nu helemaal weg gelukkig. En mijn voeten? Die bedanken mij nog dagelijks.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *