Zelf klei maken

Zelf klei maken was nog nooit zo makkelijk!

Ben je op zoek naar een recept om zelf klei te maken? Gevonden 🙂 Met dit recept kun je op een makkelijke manier duurzame klei maken. Die ook nog eens een half jaar houdbaar is. Wat wil je nog meer?

Online shoppen: het nieuwe normaal. In mijn duurzaamheidszoektocht stuitte ik op de klimaatgevolgen van ons koopgedrag. Productie en vervoer zorgen voor veel CO2-uitstoot. En in niet weinig gevallen komt er nog meer uitstoot bij. Omdat het cadeautje toch niet helemaal bevalt. En teruggestuurd wordt. Om vervolgens op de vuilnisbelt te belanden. Maar echt! Ik ga mijn online koopgedrag nog meer aan banden leggen. Bij deze besloten.

Goed. terug naar de cadeautjes. Met lege handen gaan (of komen) is geen optie. Voor mij dan. Dus deelde ik via social media al duurzame alternatieven voor kinderspeelgoed. En daar beloofde ik ook een kleirecept. Belofte ingelost, let’s do this!

Ik geef eerst het algemene recept. Daarna laat ik zien welke varianten ik inmiddels geprobeerd heb. Het commentaar op wat er niet beviel krijg je gratis bij. 😁

Klei maken van bloem

Zelf klei maken

Ingrediënten voor ruim 200 gr klei

  • 95 gr bloem
  • 50 gr zout
  • 10 gr baking soda (ik koop meestal zo’n oranje doosje)
  • 10 gr olie (zonnebloem, Zwitsal, kokos, wat je wilt)
  • 50 gr water
  • Eventueel 5 gr (natuurlijke) kleurstof

Bereidingswijze

Begin met het afwegen van de bloem en het zout. Voeg hier de baking soda aan toe. Zorg dat het goed gemengd is. Wil je klei met een bijvoorbeeld een (afbreekbaar) glittertje of kokossnippers, dan kan dat er nu ook in. Daarna de olie erbij.

Wil je klei met een kleurtje? Meng dan de kleurstof met het water. Daarna kan het bij de rest. Ik heb een hekel aan vieze handen (iets met hooggevoelig), dus ik roer de boel eerst met een lepel goed door elkaar. Daarna kneed ik verder met mijn handen. Het moet een mooi, zacht en soepel deeg worden. Als het nog te plakkerig is, is bloem je redding. Is het deeg iets te droog? Ietsiepietsie water erbij. Water zorgt er namelijk voor dat het snel weer klef wordt. Been there, done that.

Tevreden? Berg de klei op om uitdrogen te voorkomen.

Lees ook: Alles wat je wilt weten over duurzaam opvoeden.

Zelf klei maken

Varianten

Ik maakte voor mijn neefje vier soorten klei: wit, geel met Zwitsal, blauw en bruin met cacao. De gele en de blauwe volgens bovenstaand recept.

Om spierwitte klei te krijgen, gebruikte ik maïzena. Het basisrecept met bloem blijft altijd een beetje gelig. Let op: de bereidingswijze is anders. 50 gr maizena, 90 gr zout, 50 gr water en 10 gr bakingsoda met elkaar mengen. Daarna op een laag vuurtje onder voortdurend roeren in laten dikken. Af laten koelen en daarna doorkneden. Bij mij was het nog niet soepel genoeg, dus ik deed er nog een beetje olie bij. Je kunt ermee experimenten, water en/of bloem kan ook helpen. Deze zelfgemaakte klei blijft iets elastischer. Vind ik wel leuk, die variatie. En is voor de motorische ontwikkeling van de kids ook goed.

De bruine klei maakte ik met bovenstaand recept, maar met 20 gr cacao in plaats van kleurstof. Die 20 gr meng je in eerste instantie met 75 gr in plaats van 95 gr bloem. Anders wordt de klei te droog. De rest van het recept kun je gewoon volgen.

Succes. Laat je me weten hoe jouw klei bevalt? Vind ik leuk 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *