Onweerstaanbare knapperigheid: meesterlijk zelf crunchy granola maken

Ik heb een nieuwe hobby: zuurdesembrood bakken. Bij het bakken van zuurdesembrood gebruik je geen zakje droge gist, maar een zuurdesemstarter. Die maak je – met een beetje tijd en liefde – zelf. Ik bewaar hem in de koelkast en ik geef hem elke week eten. Net een huisdier 😂 Als ik de starter voed, gooi ik een gedeelte weg en vul ik het aan met bloem en water. Natuurlijk gooi ik het niet echt weg, maar maak ik er iets anders van. Scones, of in dit geval: crunchy granola!

Als je nu denkt: wat? Zuurdesemstarter? Je kunt hem ook weglaten, dan wordt het net zo lekker. Maar als je zit met een overschot zoals ik, dan is deze granola een uitkomst.

Ik ben gek op granola. En tot voor kort had ik een favoriet recept, maar deze crunchy granola is even better! Ik verklap alvast het geheim van de crunch: dat is de kokosolie. Dus overweeg je om die te vervangen, think again!

Ingrediënten

  • 100 gram zuurdesemstarter (discard)
  • 30 gram kokosolie (gesmolten)
  • 30 gram zoetstof; honing, agavesiroop, maple sirup of rijstsiroop
  • 30 gram notenpasta; ik gebruik sesampasta (tahin)
  • scheut vanille-extract
  • eetlepel kaneel of koekkruiden
  • flinke snuf zout
  • 300 gram havermout/-vlokken; ik doe van allebei de helft
  • 100 gram zaden; ik gebruik lijnzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten
  • 150 gram gehakte noten

10 min maken, 20 min oven

1. Oven voorverwarmen

Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtoven).

2. Natte ingrediënten samenvoegen

Smelt de kokosolie en laat iets afkoelen. Roer de zuurdesemstarter, kokosolie, zoetstof, notenpasta en vanille-extract door elkaar.

3. Droge ingrediënten toevoegen

Tijd voor de droge ingrediënten: zout, kruiden, havermout/-vlokken, zaden en gehakte noten. Even goed mengen en storten op een bakplaat met bakpapiertje.

4. De oven in

Tijd om te bakken! Halverwege even roeren en de kleur goed in de gaten houden. Iedere oven is anders.

5. Afkoelen

Na het bakken even laten afkoelen voordat je eventueel gedroogd fruit of andere lekkere dingen toevoegt.

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *