Je eigen bakfietskussen maken met mijn gratis patroon

Toen onze oudste nog niet zo oud was, kochten we een bakfiets. Omdat we overwogen om onze auto weg te doen en dan toch met z’n allen, inclusief hond, op pad konden. De hond blijkt liever naast de bakfiets te lopen dan erin te zitten, maar dat terzijde. 😉

Zo gedacht, zo gedaan. En hoewel het een stuk minder duurzaam is, kozen we voor elektrisch. Wat mijn redding is geweest tijdens mijn tweede zwangerschap in combinatie met bekkenklachten. Lopen? Lukte maar 5 minuten pijnvrij. Fietsen? Ging nog prima, dankzij de ondersteuning.

We gingen van Maxi Cosi naar Babboe-stoeltje en toen was onze oudste er met 2,5 jaar dan toch te groot voor geworden. En dan wat? ’t Kind vond de bank veul te hard en ik gaf haar geen ongelijk. Een kussentje van onze zitbank voorkwam niet dat ze bij een flinke hobbel soms hardhandig in aanraking kwam met de achterkant van de bak. Gevolg: de bakfiets was not the place to be anymore.

Bakfietskussen

Nu bestaat er een mooie uitvinding met de naam bakfietskussen. Kun je kopen als je het niet ziet zitten om er eentje te maken. Ik zet hieronder een paar opties neer. Voor de bakfietsen van Babboe, Vogue, Dolly, Nihola, Troy, bakfiets.nl, Batavus Fier, Gazelle Makki, Urban Arrow en Lovens zijn er inmiddels kussens in omloop. Effen leren kussens, maar ook hele vrolijke!

Onze bakfiets is nogal breed (60 cm) en de meeste kussens zijn kleiner. In 2022 dan, want de markt verandert met de (fiets)tijd mee. Op maat bestellen was een optie natuurlijk. Maargoed, ik kan naaien, dus waarom zou ik niet zelf een bakfietskussen maken? Omdat ik het naaimachien maar af en toe uit de kast trek, vind ik het fijn om de basisinspiratie op te doen bij anderen. Ik googelde me suf, maar nergens vond ik een patroon voor een bakfietskussen. Dus bedacht ik het zelf.

Bakfietskussen zelf maken

Patroon

Om het gat in de markt een beetje te vullen, deel ik mijn patroon graag met jullie. Na 2 kussens is het nog niet perfect, maar goed genoeg. Heb je aanvullende tips? Deel ze vooral onder dit blog! 🙂

Wat heb je nodig?

 • Flexibel tafelzeil; hoeveel is afhankelijk van hoe groot je kussens worden
 • Bijpassend garen
 • Oud dekbed
 • Naaiclips
 • Schaar of rolmes met snijmat
 • Pen
 • Meetlint
 • Kleefklittenband of naaiklittenband; 5 stuks van 20 cm
 • Naaimachine

Aan de slag!

Meten

Meet het zit- en ruggedeelte van het bankje van je bakfiets op. Onze bakfiets heeft alleen een zitplankje, dus ik pakte de hele achterkant van de bakfiets. Dat zorgt ervoor dat onze dochter nu prinsheerlijk kan zitten zonder onzacht in aanraking te komen met de rand. Onze bakfiets is dus 60 cm breed, het zitbankje 24 cm diep en het ruggedeelte 33 cm hoog. Ik zet deze maten er even bij, dan kun je mijn rekensom volgen en vergelijken met de grootte van jouw bankje.

Bakfiets kussen

Dekbed knippen

Voor de vulling van de kussens knipte ik 3 lagen dekbed per kussen. Wil je een dikker kussen? Gebruik vooral nog meer lagen. Houd een centimeter zeil per laag extra aan bij het knippen van de kussenhoezen. Zie stap 3. Om de kussens goed te laten passen, haalde ik 2 cm van de breedte van de bakfiets af. Zo hoef ik niet te proppen. Mijn vulling werd dus 58×24 cm voor het zitgedeelte en 58×33 cm voor het ruggedeelte. En voor allebei dus x3. Het recht knippen komt niet zo nauw, want je vult je hoezen er straks mee op. Geen kip die het meer ziet.

Met de rest van het dekbed maakte ik deze hooimadam.

Tafelzeil knippen

Ik kocht een stuk tafelzeil van gerecycled plastic, hiep hoi! Bij de Intratuin. Ik haalde een stuk van 120×140 cm. Dat was ruim genoeg voor mijn kussens, maar ik was vergeten vooraf te meten. Een goede voorbereiding is het halve werk… đŸ¤Ģ

Voor het tafelzeil nam ik 3 cm per kant extra voor de vulling, 1,5 cm voor de zoom en 0,5 cm om aan het eind te kunnen doorstikken. Mijn maten voor het zeil werden dus 63×29 cm voor het zitgedeelte en 63×38 voor het ruggedeelte. Van beide maten knip je 2 stukken. Op de foto zie je de benodigdheden voor het zitgedeelte.

Bakfietskussen zitgedeelte

Hoes naaien

In het benodigdhedenlijstje heb je klittenband zien staan. Het leek mij wel makkelijk om de kussens vast te maken aan het bankje om schuiven te voorkomen. Je kunt ook kiezen voor een andere bevestiging, bijvoorbeeld met lint of band. Heb je gekozen voor niet-klevend klittenband? Dan heb je deze tussenstap nodig om het klittenband te bevestigen op het zeil. 2 stuks op het zitgedeelte en 3 stuks op het ruggedeelte.

Leg de 2 stukken zeil voor het zitgedeelte met de goede kanten op elkaar. Kies je voor bevestiging met band of lint, dan is dit het moment om die er ook tussen te doen. Let erop dat het lint naar binnen zit. Dus het uiteinde zit aan de zoom vast en het lint of band ligt tussen de goede kanten van het zeil. Maak het geheel vast met de naaiclips. Zo voorkom je dat er gaatjes in het zeil komen. Naai de twee delen op elkaar en zorg voor een – groot! – keergat. Hoe groter, hoe beter. Hecht niet aan- en af; bij stap 5 vertel ik waarom. Naai ook de twee delen voor het ruggedeelte aan elkaar. Ik had geen speciaal zeilvoetje nodig, maar dat hangt waarschijnlijk af van het soort zeil dat je gebruikt. Ze bestaan wel, zijn gemaakt van plastic en zorgen dat het zeil niet blijft ‘plakken’.

Kussen bakfiets zelf maken

Keren

Knip de hoekjes schuin af, zodat je straks strakke punten krijgt. Let op dat je niet in het garen knipt.

Nu wordt het een gedoetje. Zeil is leuk, maar ook kwetsbaar. En bij mij ging het bij het keren tot twee keer toe kapot op de plekken waar ik aan- en afgehecht had. Zie foto. Zo weinig mogelijk druk zetten op die punten werkt het beste. En beginnen met de hoeken keren die daar het dichtste bij zitten. Met een beetje geluk scheurt jouw zeil niet, omdat je slim bent geweest en niet aan- en afgehecht hebt. Dat heb ik niet uit kunnen proberen. Ik had de tweede keer het gat veel groter gemaakt, maar nog niet groot genoeg. Gaat het bij jou ook kapot? Geen zorgen, met het doorstikken kun je het straks netjes wegwerken.

Aan- en afhechtpunten kapot door keren op elkaar genaaid zeil

Vullen

Vul beide kussenhoezen met de voorgeknipte stukken dekbed. Dus in elke hoes gaan 3 stukken. Of meer, afhankelijk van hoe dik je kussen wordt. Door de stukken dekbed ÊÊn voor ÊÊn erin te doen, heb je de meeste controle hoe het erin komt te zitten.

Hoes bakfietskussen vullen met oud dekbed

Doorstikken

Maak het gat dicht met de naaiclips en stik rondom door. Pak iets meer zeiloverlap als je gaatjes moet repareren. Mijn ervaring is dat een ritsvoetje het handigst werkt voor het doorstikken, omdat de vulling best dik is. Door het kussen in een hoek van 45 graden te houden, wordt het doorstikken ook makkelijker. Op de foto zie je wat ik daarmee bedoel. Zoals je ziet, gebruikte ik bij het eerste kussen een gewoon naaivoetje. Met een ritsvoetje wordt het doorstiksel strakker en gelijkmatiger.

Doorstikken bakfiets kussen

Klittenband

Heb je gekozen voor klevend klittenband? Dan kun je dat er nu opplakken. 2 stuks op het zitgedeelte en 3 stuks op het ruggedeelte. Ik ben uiteindelijk nog in de weer gegaan met secondelijm, want bij mij plakte het niet stevig genoeg vast. Haal de plakrand van de andere helft van het klittenband eraf, plak het kussen met klittenband en al op het bankje en hij zit vast. Tip: grijp ook hier naar de lijm als het klittenband zelf niet genoeg hecht. Bij mij was dat met name het geval bij de rugleuning.

Bakfiets kussen zelf maken bevestiging klittenband

Ga jij ook een eigen bakfietskussen maken?

Dat was ‘m! Ga jij ook een bakfietskussen zelf maken? Tag me op Pinterest of Facebook als je het resultaat deelt, vind ik leuk. 🙂

6 gedachten over “Je eigen bakfietskussen maken met mijn gratis patroon”

 1. Hey,
  Ik zit er ook over te denken om kussentjes zelf te maken, maar ipv dekbedden ga ik koudschuim bestellen op maat. Kan me herinneren dat koudschuim ook soms op de markt (in Rotterdam) verkocht wordt, maar dan is het niet netjes op maat. Je kunt het in verschillende diktes kopen, ga voor de rugleuning wat dunner kopen, en voor het zitgedeelte wat dikker.

  1. Hoi Nena, dat zit waarschijnlijk heerlijk! Beter nog dan dekbed, omdat het goed terugveert. Ik vind het leuk om zoveel mogelijk te werken met materiaal dat ik voorhanden heb, dus vandaar dat ik koos voor dekbed. Heel veel succes! Als je Instagram hebt, wil je dan een foto delen van je resultaat? Tag me gerust (@duurzamerleven.nu), vind ik leuk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *