Baking soda

Wat kun je allemaal doen met baking soda?

Sinds ik me verdiep in duurzaam opvoeden en alles wat daarbij komt kijken, duikt hij steeds weer op: baking soda. Ik ben een beetje verliefd. Want dit goedje is echt een alleskunner!

Er schijnen mensen te zijn die kilo’s tegelijk in huis halen. Toen ik baksoda (ander woord, hetzelfde prodcut) net leerde kennen, dacht ik: waar laten ze dat? In het eten? ๐Ÿ˜‚

Ja dus! Je kunt het net als bakpoeder voor luchtigheid in je baksels gebruiken. Om te reageren heeft het wel een zuur nodig, bijvoorbeeld citroensap of yoghurt.

In de Verenigde Staten gebruiken ze baking soda als medicatie, kijk maar op het pakje van Arm & Hammer. Het helpt om de zuurtegraad van je lichaam op peil te helpen en overtollige afvalstoffen af te voeren. Disclaimer: je mag het niet geven aan kinderen onder de 6 jaar, dat dan weer niet.

Deodorant met baking soda

Mijn 7 favoriete toepassingen

Er zijn er natuurlijk nog veel meer, maar deze zijn voor mij inmiddels onmisbaar.

  1. Ik gebruik het in mijn DIY-deodorant. Ik maak drie porties tegelijk en dan kan ik er weer een half jaar tegenaan. Door de baking soda ruik ik mezelf niet meer, wel zo fijn! Ik ben fan van dit recept.
  2. Samen met een beetje geraspte zeep is baksoda ideaal tegen vlekken. Twee eetlepels, 10 gram geraspte (marseille)zeep en een beetje kokend water. Roeren tot het opgelost is en daarna in een spuitfles doen. Aanvullen met koud water en sprayen maar!
  3. Ik doe af en toe een schepje baking soda bij de luierwas. De plaslucht in combinatie met waspoeder valt niet altijd even lekker uit. Ik ruik het niet meer trouwens, maar mijn partner wel. Als wasverzachter zorgt hij voor een wittere was en een frisse geur. Overigens moet je hier wel een beetje spaarzaam mee zijn. Het kan de elastieken van de luiers aantasten. Een gewaarschuwd mens… ๐Ÿ˜‰
  4. Een halve citroen en een schoteltje baksoda zijn een ideale combinatie om de kalk in je badkamer te lijf te gaan. Het bruisende en schurende effect zorgt ervoor dat de kalk verdwijnt. Of in ieder geval minder wordt.
  5. Last van een verstopte afvoer? Niet voor lang. Doe een half kopje baking soda in het afvoerputje en kokend water erop. Eventueel behandeling herhalen tot het gewenste resultaat bereikt is.
  6. Een half kopje azijn en een half kopje baksoda samen en je toiletpot is weer schoon. Ga er niet boven hangen, want de damp die vrijkomt, schijnt dan weer niet zo goed te zijn.
  7. Ik gebruik wasbaar maandverband. Om ervoor te zorgen dat ze weer mooi wit worden, week ik ze voor het wassen in water met een beetje baking soda. Neutraliseert ook meteen de geur, wel zo fijn!

Lees ook: Zelf klei maken.

Baking soda is je onmisbare hulpmiddel in een duurzaam huishouden

Stukken beter dan al die chemische schoonmaakmiddelen, die we met z’n allen door het riool spoelen. Ik ook, want mijn neongele allesreiniger is nog niet op. Nog lรกng niet. Ik meng zo’n 50 ml met 450 ml water en stop dit in een sprayflacon. En vervolgens kan ik weer een tijd vooruit. Zuinig is ook duurzaam, zeg ik maar zo.

Staat deze alleskunner al in jouw kastje?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *