No poo-challenge

De 5 conclusies van mijn no poo-challenge

Een paar maanden geleden gooide ik mijn laatste fles shampoo in de prullenbak en begon ik met een no poo-challenge. No poo staat voor no shampoo. Ik ging de uitdaging aan om shampooloos te leven. Dat leverde me een aantal inzichten op, die ik graag met je deel.

Ik stopte cold turkey met het wassen van mijn haar. Ik waste wel met water trouwens. Anywees, dat hield ik precies 8 dagen vol. Toen was mijn haar zo vet, dat ik me er niet meer gelukkig bij voelde. Ondanks dat we in lockdown zaten en ik toch nergens kwam. Ik ben gevoelig voor prikkels en me vies voelen is zo’n prikkel die ik sneller dan snel zat word. Dat komt de sfeer hier niet ten goede, want ik ben zo iemand die behoorlijk cranky wordt van overprikkeling. Over een andere boeg ermee.

Haren naspoelen met azijn

Nu las ik dat het helpt om je met water gewassen haar na te spoelen met een azijn-watermengsel. Want dat geeft een mooie glans en verdeelt het overgebleven vet beter over je haar. Zo gezegd, zo gedaan. Het resultaat was ramp-za-lig. Vet, nee, niet te doen. Het zat overal.

Haren wassen met Aleppozeep

Ik begon een beetje te twijfelen of dit nog wel goed ging komen zonder mijn vertrouwde shampoofles. Ik was al overgestapt naar Aleppozeep om mijn lichaam mee te wassen. Dat kon ik vast ook wel in m’n haren smeren. En jawel, dat ging prima. Weg vet, hallo stroef haar. Na een beetje googelen vroeg ik me wel af of dit nu wel zo goed voor m’n haar was. Ah ja, de remedie was (verdunde!) azijn erop. Dat had ik al geprobeerd en ik had geluk dat ik nog naast mijn echtgenoot in bed mocht. Want die vond de lucht in de douche niet te harden.

Lees ook: 9 dingen die je wilt weten over milieubewust opvoeden.

Einde no poo-challenge?

Een no poo-challenge was voor mij in dit stadium te gek. Er zijn mensen die hun haren wassen met baking soda, eieren, zeepnoten, roggemeel of klei. Dit hoort ook onder het kopje no poo-wassen, maar ik ben nog niet overtuigd. Ik koos voor een low poo-methode.

No poo-challenge

Haren wassen met een shampoobar

Eind goed, al goed. Ik stapte begin december over op een shampoobar. Geen plastic en toch shampoo. Een klein, roze dingetje, waarvan ik dacht: die is in no time op, hè. Dat viel erg mee, want hij ligt nog steeds in m’n badkamer. Dat komt waarschijnlijk ook doordat ik mijn haar minder vaak was. Eerst deed ik dat om de dag. Nu beperk ik me tot 1 of maximaal 2 keer in de week.

5 voordelen van een shampoobar

Een shampoobar heeft wat mij betreft 5 voordelen. En misschien nog wel meer trouwens. Ik vond 5 wel mooi. Maar weet je er meer, laat het gerust weten in een reactie onder dit blog.

 • Zonder plastic verpakking. Ik probeer stapje voor stapje minder afval te produceren. Mijn shampoofles was de een van de eersten die het veld moest ruimen. Inmiddels is het plastic in de douche gehalveerd. Ruimt lekker op, hoor. 🙂 Oké, dat had er ook wel mee te maken dat ik een verzamelaar ben. De meeste shampoo- en badschuimflessen waren van mij. Die heb ik eerst allemaal opgemaakt. Dat is duurzamer dan weggooien.
 • Zonder sterk reinigende sulfaten. Sulfaten zorgen voor schuim. Ze reinigen je haar en hoofdhuid goed, een beetje te goed zelfs. Irritatie en uitdroging is het gevolg. Nu ik geen sulfaten in mijn haar smeer, merk ik daar de positieve effecten van. Mijn haar is minder droog, ik heb minder jeuk en niet onbelangrijk: minder klitten. Die kreeg ik normaal gesproken van gespleten haarpunten, die ik nu blijkbaar niet heb. En ik heb m’n haar al meer dan een jaar niet laten knippen.
 • Zonder parabenen. Parabenen zorgen ervoor dat je shampoo lang houdbaar is en geen ziekteverwekkende bacteriën bevat. Vloeibare shampoo en vloeibare zeep zijn niet zo lang houdbaar als shampoo en zeep in vaste vorm. Er gaan geluiden op dat parabenen mogelijk borstkanker kunnen veroorzaken. Denemarken heeft uit voorzorg twee soorten parabenen uitgesloten van producten voor jonge kinderen. Daardoor is er markt voor mensen die graag parabenenvrij door het leven gaan. Wat nog best moeilijk is, want die dingen zitten overal in: frisdrank, olie, deodorant, scheerschuim, medicijnen, schoonmaakmiddelen en nog veel meer. Overigens meldt de KWF dat uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat parabenen veilig zijn voor mens en milieu. Hoe het ook zij, zonder parabenen is sowieso niet schadelijk.
 • Zonder microbeads. Microbeads zijn kleine stukjes plastic, die toegevoegd worden aan onze cosmetica. Ze zitten ook in vloeibare shampoos om ervoor te zorgen dat de shampoo fijn over je haar glijdt. En daarna glijdt het fijn het riool in. Omdat de plastic deeltjes zo klein zijn, worden ze niet gefilterd en belanden uiteindelijk in de zee en in ons ecosysteem. Niet in alle vloeibare shampoos zitten microbeads trouwens. Als je wilt weten of er plastic in jouw shampoo zit, kun je de app Beat the microbead downloaden. Hiermee scan je jouw shampoo en heb je direct de uitslag.
 • Zonder palmolie. Palmolie is een fijn ingrediënt voor de samenstelling van shampoo. Maar om palmolie te winnen, verdwijnen er grote stukken tropisch regenwoud. De tropische regenwouden zijn de longen van de aarde en herbergen veel soorten dieren. Dat verdwijnt samen met de rigoureuze kap om palmbomen neer te zetten. Dus voor mij minder palmolie als het even kan.

Het nadeel van een shampoobar

Zijn er alleen maar voordelen? Dat zou een beetje te mooi om waar te zijn, toch? 😉

Ik heb één nadeel ontdekt. Mijn haar is nogal dik. En hoewel het niet zo lang is als dat het geweest is, heb ik toch een behoorlijke hoeveelheid sop nodig om het goed schoon te krijgen. Voor mijn idee dan. Het inzepen met zo’n barretje gaat wat minder makkelijk dan met een dot shampoo. Omdat dit wat mij betreft het enige nadeel is, heb ik besloten dat de shampoobar voor mij een blijver is. Zeker met die van Happy Soaps krijg je uiteindelijk lekker veel schuim.

En nu jij: shampoofles, shampoobar of helemaal zonder?

18 gedachten over “No poo-challenge”

 1. Voor mij de shampoofles van Nature Box.

  ‘De shampoo is gecertificeerd door Ecocert, met 98% ingrediënten van natuurlijke oorsprong en de formule is vegan. De verpakking bestaat uit 98% social plastic en is 100% recyclebaar. Het product is vrij van siliconen en kunstmatige kleurstoffen.’

  Als we het mogen geloven 🙂

  Leuk dat je de no-poo-challenge met ons hebt gedeeld. Hoef ik me niet meer schuldig te voelen dat ik het niet aandurfde 😉

 2. Eerst hadden we van het merk shampoo bar maar degene die we hadden hebben ze niet meer en de kokos vond ik echt niet prettig.
  Nu verkopen ze bij onze kruidvat ook bars van nature box. Erg tevreden over die met amandel olie.

 3. Pingback: Duurzaamheid; de 7 tips van Gerline om je lifestyle duurzaam in te richten!

 4. Janneke Dekker

  Hey Gerline,
  leuk om te lezen! Bevalt de bar nog goed?
  Ik gebruik tegenwoordig de shampoo van Syoss Pure, dat heeft het Ecolabel en is in ieder geval vrij van siliconen. En gewoon bij de (voordeel)drogist te koop 🙂

  Nog een vraagje: ik lees overal dat tandpastaverpakkingen ook heel slecht zijn voor het milieu. Heb jij al eens tandpasta-bolletjes of zoiets geprobeerd?
  Ik ben benieuwd 🙂

  Groetjes!

  1. Ha Janneke! Ik gebruik nu ‘happy soaps’, ligt bij ons in de Plus. Daar ben ik heel blij mee, omdat hij goed schuimt. Hee, leuk, dat wist ik niet van Syoss!
   Leuk dat je het vraagt. 🙂 Ik ben inderdaad gestopt met tandpasta uit een tube. Denttabs krijgen een 7,5 van de Consumentenbond en ik ben er ook tevreden mee. Ik koop ze via levenzonderafval.com. Daar verkopen ze trouwens heel veel fijne verpakkingsvrije spullen.

 5. Leuk om jouw ervaringen te lezen, vind jouw zoektocht erg herkenbaar. Na een periode niet wassen (vet!!), wassen en naspoelen met verdunde appelazijn (droog!!) en een paar mislukte avontuurtjes met shampoobars (touwhaar) heb ik toch maar weer naar de fles gegrepen. Shampoo dus 😉
  Ik ben weer terug bij af. Welke bar gebruik jij?

  1. Jammer dat je die fles niet kon laten staan, Patricia. 😂 Just kidding. Leuk dat jij ook op zoek bent!
   Ik gebruik een bar van Happy soaps, de groene. Die ruikt heel lekker, schuimt goed en één keer in de vier dagen wassen is voldoende. Welke merken heb jij uitgeprobeerd?
   Als je nu echt niet blij wordt van een bar: er zijn ook shampoos in gerecyclede flessen te koop. Elk stapje is er één, toch?

 6. Marieke Pluk

  Ben er ook mee bezig, sinds een paar jaar, en van shampoo bar weer terug naar shampoo fles van Nature Box. Wat ik het lastigste vond is dat er geen handig bakjes zijn om je shampoo bar in mee te nemen. Wij camperen veel en dan is die bar niet handig.

  1. Wat tof dat jij er ook mee aan de slag bent! Als je veel kampeert, snap ik dat een shampoobar een dingetje is. Ik heb een bar van ‘happy soaps’. Van de week zag ik in het schap bij de Plus (die verkoopt ze) meeneembakjes liggen. Ik had er daar nog een paar van thuis voor mijn deodorant, dus eentje gebruik ik nu voor als ik wegga. Ideaal!

 7. Manon Vorstenbosch

  Bij de bodyshop koop je eenmalig een fles (niet bij alle bodyshop winkels verkrijgbaar) die je keer op keer kunt laten vullen. Ook een tip 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *